h

Zo ziet zeggenschap eruit

21 september 2017

Zo ziet zeggenschap eruit

Foto: SP

Gisteravond vond er een bijzonder overleg plaats in dorpshuis de Kiepe in Nieuwe Pekela. Het bewonerscomité van de Lindenlaan en de Scheepshellingstraat spraken met de directie van woningbouwcorporatie Acantus over de toekomst van hun huis, hun buurt en hun gemeenschap. Een half jaar geleden brak er onrust uit in de twee straten omdat de verhuurder een onduidelijke brief stuurde met een boodschap van dreigende sloop van de huizen.

De avond van die brief ontmoette ik Anneke Groot voor het eerst. In haar huis aan de Lindenlaan. Met een kop thee in haar kleine woonkamer vol verhalen. Ze was boos over de brief. Emotioneel sprak ze over haar huis, haar buurt en haar leven. De gewraakte brief had haar diep geraakt. Acantus deed daarin net of haar mooie thuis niets meer was dan een stapel onrendabele stenen. Maar dit was haar plek, haar tweede huid. Anneke gaf aan dat ze geen actievoerder was maar nu alles op alles wilde zetten om haar buurtschap te redden. Wat kon de SP doen om haar te helpen?

De SP is de grootste partij van Pekela. We konden een debat aanvragen in de gemeenteraad, vragen stellen, moties maken, op de koffie bij de directie van Acantus. Dat deden we niet. Dat had ook weinig uitgehaald. We gingen wel samen met Anneke langs haar buren. Vragen hoe de brief daar was ontvangen. We ontmoeten onrust en strijdbaarheid maar ook berusting en onverschilligheid. Het wantrouwen richting instituties als Acantus, maar ook richting ‘de’ politiek, bleek groot. Maar Anneke’s vastberadenheid werkte aanstekelijk. Als Anneke vertelde dat we deze strijd konden gaan winnen als we samen optrokken dan geloofde buren daar ook in. Wat volgde was zes maanden actie. Posters achter de ramen, inspreken in de gemeenteraad, handtekeningen ophalen in het dorp, buurtavonden organiseren. Met Anneke en haar strijdmakkers als dappere motoren achter de beweging.

Dat bleef niet onopgemerkt. Ze kwamen in alle media. In de supermarkt, bij de sportclub, op het gemeentehuis en op het hoofdkantoor van Acantus ging het erover. Gisteravond volgde dus de afspraak tussen verhuurder Acantus en het bewonerscomité namens de huurders. Een afgedwongen overleg over de toekomst van de buurten. En het resultaat mag er zijn. Uitstel van sloop, onderzoek naar renovatie, meer zeggenschap en beter onderhoud. Dat is de geweldige winst van deze acties. Omdat mensen als Anneke (en alle andere betrokken buren) het lef hadden om op te staan voor dat wat hun lief is. Dat is niet klein, dat is heel groot.

Ronduit trots ben ik op rol van de SP bij het ondersteunen van de buurt. Partijgenoten stonden en staan dag na dag klaar om de buurt te ondersteunen. Niet als probleemoplossers maar als strijdmakkers voor betere buurten. Je mag onze partij van alles verwijten. We kregen forse kritiek van andere partijen, medewerkers Acantus en bewonersorganisatie over onze ondersteunende rol bij de acties. Maar dit is hoe de SP het doet. Geen genoegen nemen met achteruitgang maar samen met mensen vooruitgang afdwingen. Samen de klappen opvangen, samen in de frontlinie van verandering, samen dingen voor elkaar krijgen en dat dan samen vieren. Met alle Anneke’s van Pekela. En Nederland. Voor elkaar!

Foto: SP

U bent hier