h

Blog alle

20 maart 2022

Jij hebt niks met de politiek, maar de politiek wel met jou

Afgelopen week hebben we de gemeenteraadsverkiezingen gehad. De opkomst daarbij was in de gemeente Pekela zo’n 43%. Ik schrok enorm toen ik dat hoorde, want juist als je mag meebeslissen over de koers die Pekela vaart blijven mensen thuis. En dit is met de gemeenteraadsverkiezingen eigenlijk altijd het geval. Waar de opkomst voor de landelijke verkiezingen zo’n 70 a 80 procent is, is dat voor een gemeenteraadsverkiezingen nog geen 50%. Waarom zou je ook gaan stemmen?

Lees verder
7 juni 2020

Bestuurlijk blaffen voor de bühne volstrekt onvoldoende

Foto: SP

Je struikelt in de media deze week over de wethouders financiën die de noodtoestand verklaren en waarschuwen dat de bodem van de gemeentelijke portemonnee is bereikt. Het spoorboekje van die optredens is identiek: het is allemaal ‘verschrikkelijk’, politiek Den Haag is schuldig en een lokale kaalslag van voorzieningen is onontkoombaar. De bestuurlijke onderlip trilt als nooit tevoren, de geveinsde onmacht evenzeer.

Lees verder
20 mei 2020

Het verantwoordelijkheidsframe is goedkoop gebabbel

Foto: SP

Vandaag en gisteren werd ik een paar keer gevraagd naar het vertrek van de SP uit de coalitie in buurgemeente Stadskanaal. Overigens niet door Pekelders of Knoalsters maar door journalisten en politici van andere partijen. Allemaal brachten ze het uitgekauwde jargon ‘verantwoordelijkheid nemen’ ter tafel. Nog even los van het feit dat mijn partijgenoten in Stadskanaal een autonome en voor zover ik kan overzien terecht besluit hebben genomen moet me het volgende van het hart wat betreft dat argument.

Lees verder
15 juni 2019

De schaamteloosheid van Acantus

Foto: SP

Het is geen geheim dat woningbouwcorporatie Acantus er de afgelopen jaren vaak een potje van maakt in Oost- Groningen. De schimmelkampioen van Nederland is nog steeds dol op de sloophamer en laat haar taak als sociale volkshuisvester consequent links liggen. Met een huurverhoging voor alle huurders per 1 juli maken ze het weer eens ouderwets bont.

Lees verder
23 december 2018

Een schimmelvrij 2019

Foto: SP

Dit jaar mocht ik tientallen huurders uit Oost- Groningen ontmoeten. Stuk voor stuk stoere mensen die een fikse aanval op hun waardigheid te verduren kregen. Door de schimmel in huis had hun trots plaats gemaakt voor schaamte. Ze waren letterlijk en figuurlijk ziek van hun huis. Ze nodigden me thuis uit en vertelden hun verhaal. Soms in tranen, altijd vol hartstocht.

Lees verder
10 november 2018

De schimmel uit onze huizen én uit het systeem

Foto: SP

Dit weekend belt en bezoekt een team van huurders en SP’ers honderden melders en stemmers op de Schimmelschandpaal 2018. Stuk voor stuk hebben ze een heftig verhaal over woningbouwcorporatie Acantus. Mijn conclusie: Acantus zorgt slecht voor haar huizen en nog veel slechter voor haar huurders. Acantus ziet individuele 'klagende' huurders als losse vingers die ze kunnen breken. Maar als deze moedige mensen samen een vuist vormen dan is die onverschilligheid snel gebroken.

Lees verder
30 oktober 2018

Van schimmelkampioen naar trotse volkshuisvester

Foto: Henk Drenth

Woningbouwcorporatie Acantus heeft de twijfelachtige eer deze week genomineerd te zijn voor de Schimmelschandpaal 2018. Uit onderzoek van de SP en vele meldingen van huurders blijkt Acantus veel huizen met schimmel te verhuren en de bereidwilligheid om daar tegen op te treden is laag. Het is triest dat via deze harde nominatie huurders hun stem moeten verheffen. Mijn oproep: laat dit huurdersoffensief een keerpunt aankondigen.

Lees verder
5 juli 2017

Vastberaden voor Pekela

‘Gij moet uw eigen verlos­ser zijn, en dat kunt ge slechts door vereeniging. Daarom vereenigt u! Dan zult gij een macht worden, waartegen anderen niet opkunnen, en dan zult gij krijgen: brood, recht, geluk en vrijheid voor allen!’

Lees verder

Pagina's

U bent hier