h

‘…en behoud het goede’

5 maart 2018

‘…en behoud het goede’

Foto: SP

Het is een veel geciteerd zinsdeel uit de Bijbel: ‘onderzoek alles en behoud het goede’. Eigenlijk moet het vier jaarlijkse campagnecircus voor de raadsverkiezingen precies dat behelzen. Hoe gaat het met onze samenleving? Wat is de staat van onze omgeving? Hoe zijn de verhoudingen in onze gemeenschappen? Wat gaat goed en wat moet beter?

Is behouden van wat goed is, niet op elke golf van verandering willen springen en niet persé meegaan met de vernieuwingsdriften van bestuurders een zonde? Je zult het soms denken als je de lokale of landelijke politici over elkaar heen ziet buitelen met mooie beloftes. De één nog fraaier dan de ander. Minder belasting, minder hondenpoep, ze gaan het allemaal voor u regelen.  

De inzet van de Pekelder SP is misschien iets minder spannend. Ons verhaal is consistent, soms op het saaie af, en we beloven niet de hemel. We bouwen geen luchtkastelen maar hebben praktische voorstellen voor concrete vooruitgang. Daarbij kiezen we soms heel bewust voor behoud van het goede.

Twee voorbeelden:

Alle andere zittende politieke partijen willen Pekel zo snel mogelijk opheffen. Zij zien heil in een gigagemeente in de Veenkoloniën. Niet omdat ze dat allemaal perse willen maar omdat ze denken dat het moet. Omdat de verandering groter dan hen is. Bij de SP zijn we niet zo bangig: wij geloven in de toekomst van Pekel en willen het goede behouden: een zelfstandig, betrokken en stoer Pekel dat de hele wereld aan kan.

De SP wil twee biebs in Pekela behouden. Dat is geen belofte waar de verkiezingen mee gaan winnen want wat er al is, is vaak vanzelfsprekend. Toch zijn er partijen die het geen probleem vinden als we de bibliotheek in Nieuwe Pekela sluiten. Dus onderzochten we het en kwamen we tot de conclusie dat we ook hier het goede willen behouden. De bibliotheek anno 2018 blijkt zoveel meer te zijn dan een rijtje boekenkasten. Het is een geweldige ontmoetingsplaats waar Pekelders met alle achtergronden elkaar ontmoeten, samen leren lezen en elkaar helpen bij hele praktische dingen. Dat geef je toch niet zomaar op?

Wij zijn voor conciërges op scholen, agenten in de buurt, verpleegkundigen in de wijk en buurthuizen als spil in de gemeenschap. Is het vooruitstrevend om te pleiten voor vakwerk en voorzieningen in onze dorpen? Vast niet. Toch staan die hele normale dingen waar iedereen profijt van heeft steeds vaker onder druk.
Zijn veranderingen die van bovenaf worden opgelegd altijd voer voor vooruitgang? Ik waag het te betwijfelen. Groter is niet altijd beter, financiële  winst is niet altijd menselijke winst, en individualisering maakt meer kapot dan ons lief is.

Over dik twee weken mag heel Pekel weer van zich laten horen. Iedereen kan dan partij kiezen voor zijn of haar Pekel. Iedereen één stem. Wat je daarmee doet is een grote verantwoordelijkheid. Onze oproep: kijk niet alleen naar wat partijen beloven maar vooral ook wat ze doen en gedaan hebben. Hadden ze het lef om soms saai en consequent te zijn? Staken ze hun nek uit voor Pekel als het moest?

De enige belofte die ik hier kan doen is de afspraak dat SP’ers altijd onderzoek doen naar wat er kan en moet. Dat we met lef, creativiteit en vol vuur gaan voor vooruitgang voor heel Pekel. Dat we nooit vernielen om te vernieuwen. Daarbij past de volgende oproep aan iedereen die op 21 maart gaat stemmen: ‘onderzoek alles en behoud het goede’.

Pim Siegers
Lijsttrekker

 

U bent hier