h

De schaamteloosheid van Acantus

15 juni 2019

De schaamteloosheid van Acantus

Foto: SP

Het is geen geheim dat woningbouwcorporatie Acantus er de afgelopen jaren vaak een potje van maakt in Oost- Groningen. De schimmelkampioen van Nederland is nog steeds dol op de sloophamer en laat haar taak als sociale volkshuisvester consequent links liggen. Met een huurverhoging voor alle huurders per 1 juli maken ze het weer eens ouderwets bont.

Neem de Lindenlaan in Nieuwe Pekela. Daar deed de verhuurder er alles aan om een mooi buurtschapje met de grond gelijk te maken. De huurders kwamen in verzet, vonden bestuurlijke en politieke bondgenoten, en wonnen de strijd voor sloopuitstel. De opzichtige wraak van Acantus werd gelijk zichtbaar. Noodzakelijke reparaties bleven uit, vrijkomende woningen van verhuizers gingen definitief op slot en er wordt van alles gedaan om de verpaupering van de buurt te organiseren. Voor Acantus lijkt de sloop van deze huizenblokken een prestigeproject geworden.

Uiteraard is dat gesol met Pekelder huurders onacceptabel. Maar daarmee zijn we er nog niet. Terwijl deze woningen volgens de verhuurder niet meer geschikt zijn om fatsoenlijk te wonen en de sloophamer al jaren als donderwolk boven de straat hangt krijgen de huurders doodleuk een huurverhoging voor de kiezen. Dat is toch van een ongeremde en ongekende schaamte?

De georganiseerde huurders in het Huurders Koepel Acantus heeft tegen de huurverhoging voor alle huurders geadviseerd en verontwaardigde huurders zijn een petitie gestart. Acantus wijst ondertussen aan de lopende band bezwaren af. Over 15 dagen gaat de kassa bij de corporatie rinkelen. Dan tikken alle huurders een hogere huur af. Een groot deel van het inkomen van Oost- Groningers gaat maandelijks richting het hoofdkantoor in Veendam. Ze krijgen er vaak schimmel en sloop voor terug.

Tegen Acantus zeggen we andermaal: doe toch even normaal. Trek alsnog het voorstel voor een huurverhoging in en ga aan het werk voor je huurders. Het constant voeden van cynisme kan niet grenzeloos. Waar is de trotse volkshuisvester?
 

U bent hier