h

Dierenweides SP te dierbaar!

18 september 2006

Dierenweides SP te dierbaar!

Onder toeziend oog van een goed gevulde publieke tribune vond afgelopen dinsdag het debat plaat over de toekomst van de dierenweides. Het collegeplan om beide weides per 2007 te sluiten is vooralsnog aangehouden tot de raadsvergadering in de december. Dit om politiek en bevolking de kans te geven om goede alternatieven aan te dragen om de dierenweides toch open te houden. De SP gaat vooralsnog voor het in stand houden van zowel de dierenweide in Nieuwe als in Oude Pekela. Lees ook het betoog van de fractie.

Betoog Dierenweides, ‘ons te dierbaar!’

De SP fractie is op dit moment en onder deze voorwaarden niet van plan de dierenweides te sluiten. Natuurlijk hebben we zware financiële jaren voor de boeg en juist op de post Sport en recreatie zullen rake klappen vallen, daar zijn wij ons van bewust. De SP zal zeker niet alle voorstellen in het kader van bezuinigingen klakkeloos van tafel vegen. Wij hebben gekozen voor bestuursverantwoording en beseffen ons ter degen dat impopulaire maatregelen soms genomen moeten worden.. Het sluiten van beide dierenweides is voor ons onaanvaardbaar.

Niet in de laatste plaats om de maatschappelijke verontwaardiging van de Pekelder Bevolking. Wij juichen deze betrokkenheid van een grote groep bewoners van harte toe en zijn blij met de steun voor de dierenweides. Natuurlijk zitten bij de duizenden handtekeningen ook de krabbels van mijn fractie. Ik zie in deze grote belangstelling voor het behoud van de dierenweides een grote kans. Deze steun moet nu omgezet worden in daden. Door de politiek maar zeker ook door de Pekelders zelf. Mijn fractie wil graag de mogelijkheden bekijken van een nieuw op te richten stichting of vereniging, een soort van ‘vrienden van dierenweides’ of vergelijkbaar aan de vele speeltuinverenigingen. Een club enthousiaste mensen met hart voor dier en recreatie die gezamenlijk een groot uitroepteken zetten achter de oproep van duizenden pekelders voor behoud van de dierenweides. Natuurlijk op korte termijn met financiële hulp en aanwezige kennis vanuit de gemeente maar uiteindelijk een zelfstandige stichting. Deze kans wil de SP niet laten lopen en wat ons betreft is er een goede basis. Wij hebben teveel mensen gesproken die best jaarlijks een tientje of een aantal zaterdagmiddag klussen overhebben voor hun dierenweide om dit idee te negeren.

Wij zijn geschrokken van de onderbouwing in het oorspronkelijke collegevoorstel. Voornamelijk de argumentatie rond Nut & Noodzaak stuit ons tegen de borst. Nut en Noodzaak van de dierenweide’s kun je wat ons betreft niet afdoen door vanachter het bureau te zeggen dat dierenweide’s in een gemeente als Pekela niets toevoegen aan de opvoeding van kinderen. 10.000 officieuze bezoekers alleen al aan de dierenweide in Nieuwe Pekela. Peuterklasjes, Zondagscholen, opa en oma’s met kleinkinderen zij bepalen de Nut en Noodzaak van deze dierenweide! Bovendien, en dat geeft u zelf al aan, kan er in Nieuwe Pekela op afspraak ook binnen de hekken worden gegaan. Natuurlijk ziet de SP ook liever een veel opener dierenweide of beter gezegd kinderboerderij maar deze mogelijkheid is er nu niet en het college had geen beter alternatief dan sluiten. Daar passen wij voor!

De SP fractie heeft beide weides bezocht en gepraat met bezoekers. De scheiding tussen Nieuwe Pekela en Oude Pekela dient gemaakt te worden. De huidige uitstraling van Oude Pekela is wat ons betreft niet optimaal. Schreeuwerige borden met verboden toegang en verboden te voederen zijn ons een doorn in het oog. De dierenweide ligt hier in een herstructeringsgebied wat het college aangrijpt als argument voor sluiting. Ook hier kijkt mijn fractie naar de andere kant van de medaille, naar de kansen. Zijn er geen mogelijkheden om op dit mooie stukje Pekela over 10 jaar hartstikke trots te zijn. Op zijn jeugdhonk, op zijn dierenweide op mogelijk zijn speelweide. We moeten als Politiek vooruit durven denken. We kunnen nu niet gaan sluiten en over 5 a10 jaar de wensen van een groep nieuwe bewoners voor bijvoorbeeld een nieuwe dierenweide negeren.

Feit blijft, Deze twee dierenweides zijn de SP te dierbaar om nu de nek om te draaien.

U bent hier