h

Opinie;Thuiszorg Groningen in zwaar weer – Draai de marktwerking terug

28 september 2008

Opinie;Thuiszorg Groningen in zwaar weer – Draai de marktwerking terug

Thuiszorg Groningen verkeert in zwaar weer. Het o zo goed betaalde management lijkt de draad kwijt te zijn. Maakte fusie na fusie de moloch onbestuurbaar? Of heeft men simpelweg een te klein deel van het budget besteed aan de zorg zelf en verdwijnt de rest in de bureaucratie? Of moet binnen het grote Meavita – waarvan Thuiszorg onderdeel is – het Noorden bloeden voor het Westen van het land?

De gevolgen voor de crisis bij de thuiszorg kunnen heel groot zijn. Cliënten worden geconfronteerd met zorg die plotseling stopt of klakkeloos overgaat naar een andere organisatie. Veel mensen, ouderen, zieken en gezinnen met gespecialiseerde jeugdzorg krijgen ook te maken met steeds meer wisselingen van het personeel. En dan maar hopen dat het goed komt. Het personeel werkt zich uit de naad, maar hoe moet je dit volhouden?

Op 1 oktober houden de vakbonden een bijeenkomst over Thuiszorg Groningen. Zij willen wel praten over mobiliteit van werknemers, maar alleen op vrijwillige basis. Dan nog is het de vraag of de cliënt hiermee gediend is. De SP steunt de bonden die opkomen voor de werkenden in de zorg, en vindt vooral ook dat de bedrijfsvoering structureel beter moet. Werk liever weer in een kleinere schaalgrootte en draai de bureaucratie terug! De acute crisis bij Thuiszorg lijkt wat minder na de pas gesloten overeenkomst met Menzis, maar de toekomst blijft onzeker.

De SP verzet zich al jaren tegen het neoliberale beleid en tegen de ongebreidelde invoering van de marktwerking. Vaak kregen we te horen daarin ouderwets te zijn. Wat zien we echter nu: zorginstellingen stapelen fusie op fusie, het salaris van de managers groeit en groeit, maar de zorg zelf staat onder toenemende druk. Zowel de werknemers in de zorg als de cliënten zijn hiervan de dupe. Met de komst van enkele nieuwe en vooral kleinere instellingen zien we gelukkig dat er enige tegenbeweging begint te ontstaan. Het zou echter nog beter zijn het neoliberale beleid te stoppen door de marktwerking een halt toe te roepen en de cliënt weer echt centraal stellen.

En dat kan! Wanneer minister Bos “het speculeren op koersverliezen” verbiedt en dus ingrijpt in het kapitalistische systeem, dan kan dat toch ook in de zorg? Laat de overheid zelf weer meer de regie nemen. Beloon en ondersteun instellingen die echt goede zorg bieden. En pak instellingen stevig aan die er een potje van maken. Anders gezegd: draai de marktwerking terug. Waar de zorg goed draait hoeft dat niet direct, maar kennelijk wel bij de thuiszorg.

Jasper Schaaf - SP-fractievoorzitter gemeenteraad Groningen
Rinus Sangers - lid Provinciale Staten
25 september 2008

U bent hier