h

SP: Zorgen om sluiting Medische Opvang Asielzoekers

11 november 2008

SP: Zorgen om sluiting Medische Opvang Asielzoekers

Het per 1 januari 2009 stopzetten van de Medische Opvang Asielzoekers (MOA) levert zorgwekkende situaties op. Tot die conclusie komt de SP in Pekela na een gesprek met betrokkenen en een bezoek aan de MOA in Pekela.

vanGerven
Begin volgend jaar wordt de curatieve eerste en tweede lijnszorg zorg voor asielzoekers niet meer op het asielzoekerscentrum door de MOA gedaan maar word het uitbesteed aan zorgverzekering Menzis. Daarover organiseerde de SP gemeenteraadsfractie maandag een bijeenkomst met de MOA, het college van Pekela en de voorzitter van de Hagro namens de Pekelder huisartsen. Na eerder op de dag het AZC in Drachten te hebben bezocht schoof SP-Tweede Kamerlid Henk van Gerven ook in Pekela aan voor het gesprek. Na afloop werd er een bezoek gebracht aan de MOA in het AZC in Pekela om met werknemers te praten.

‘We hebben deze dag georganiseerd om duidelijkheid te krijgen van en voor alle betrokkenen’, zegt fractievoorzitter Mans Siegers. ‘Veel mensen kwamen bij de SP om te vragen hoe het volgend jaar ging, we zijn nu iets wijzer maar er blijft nog veel onduidelijk’, aldus Siegers. Kamerlid van Gerven herkent zich in die onduidelijkheid ‘Van de ene dag op de andere staan de mensen op straat’, concludeert van Gerven. Grote vraagtekens plaatst hij bij de plannen van Menzis: ‘De curatieve zorg op het centrum wordt uitgekleed en de mensen vrezen dat de toegankelijkheid tot zorg voor de asielzoekers wordt belemmerd.Met veel minder personeel moet het werk in de toekomst worden gedaan. Dat gaat ten koste van de kwaliteit.”

De zorgen van de SP bleken in het gesprek met directe betrokkenen te worden gedeeld. De huisartsen en het college van Pekela spraken daarbij hun zorgen uit. Op de MOA vertelde de landelijke vertegenwoordigers van het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) dat zij nog geen enkel probleem zien. Menzis kon niet naar Pekela komen maar gaat binnenkort alsnog met de SP in gesprek.

Binnenkort komt er in de Tweede Kamer een debat over dit onderwerp. De SP pleit voor het niet verloren gaan van de expertise, goede zorg op de AZC’s zelf en vindt dat er niet moet worden gesold met de arbeidsvoorwaarden van de praktijkverpleegkundigen en het administratief personeel

U bent hier