WMO in Pekela is zo sociaal mogelijk
WMO in Pekela is zo sociaal mogelijk
Pekela doet zijn best, maar de rijksoverheid laat de gemeente te vaak in de kou staan. Dat concludeert de SP fractie bij het behandelen van het beleidsplan WMO. Deze week demonstreerden thuiszorgmedewerkers en cliënten van de thuiszorg tegen de afbraak in de thuiszorg. ''De WMO heeft hun weinig goeds gebracht'', zei raadslid Gea Prummel tijdens de raadsvergadering over de Wet Maatschappelijke Ondersteuning.
De SP verzet zich al jaren tegen het neoliberale beleid en de invoering van marktwerking in de zorg. De afgelopen jaren kreeg de thuiszorg te maken met marktwerking, voortdurend andere wet- en regelgeving, hogere kosten en lagere uurtarieven. Veel thuiszorgorganisaties hebben het heel zwaar of staan zelfs op het punt van omvallen. Ook mensen die een PersoonsGebonden Budget (PGB) ontvangen om daarmee hun zorg in te kopen worden gekort en moeten noodgedwongen de salarissen van de mensen die bij hun in dienst zijn korten met 13,8%.
Pekela is wat de WMO betreft een gemeente, die structureel te weinig geld ontvangt. Er dreigen volgend jaar grote tekorten. ''Het is absurd dat andere gemeentes geld overhouden en wij moeten beknibbelen op zorg voor mensen'', aldus Prummel. Na een oproep van de SP fractie beloofde SP-Wethouder Hemmes, samen met andere gemeentes met dezelfde problemen, aan de bel te trekken bij de staatssecretaris.
De SP ziet ook positieve dingen aan het nieuwe WMO beleidsplan. Zo is er veel aandacht voor de jeugd. Er wordt veel gedaan om jongeren met een goede startkwalificatie de maatschappij in te laten gaan. ''Jongeren die dreigen te ontsporen moeten we op het goede pad houden en jongeren, die ontspoord zijn moeten terug op het goede pad. Een groot compliment richting het jongerenwerk voor hun inzet is hierbij op zijn plaats'', stelt Prummel en ook dat het te vormen Centrum voor Jeugd en Gezin in de toekomst er nog een extra preventief steentje aan bij zal dragen, dat jongeren in een veilige omgeving op kunnen groeien
Ook is er meer aandacht voor mantelzorgers. ''Het doet ons ook deugd, dat er eindelijk aandacht is voor mantelzorgers, want die hebben jaren in het vergeethoekje moeten zitten. Men wilde of kon de problemen van mensen die mantelzorg verlenen niet onderkennen. Helaas, maar dat tij is nu aan het keren'' zei het raadslid Prummel.
De SP merkt nu dat er bezuinigd moet worden op met name de zorg. ''Kunnen mensen straks nog wel de zorg krijgen die ze nodig hebben om zoals de rijksoverheid wil zolang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven wonen en meedoen in de samenleving. Een samenleving waarin men zorg draagt voor elkaar en waarin maatwerk moet worden geleverd, als het aan de rijksoverheid ligt?'' vraagt de fractie zich af.
Prummel besloot haar betoog met een aantal kritische vraagstellingen. Verstaat de overheid onder maatwerk hetzelfde als de cliënt ? Hoe zorgzaam is die door de rijksoverheid gewenste samenleving en willen we die. Is het de klok 50 jaar terug en willen en kunnen we dat in een maatschappij, waarvan de overheid verwacht, dat iedereen werkt en ook iedereen zorgt voor elkaar.