h

Pekela verkoopt Essent-aandelen

22 april 2009

Pekela verkoopt Essent-aandelen

De SP heeft niet kunnen voorkomen dat de gemeenteraad van Pekela de aandelen in Essent wil verkopen aan Duitse energiemaatschappij RWE. Alleen Groenlinks en ChristeUnie stemden tegen. De meerderheid bleek voor verkoop.
pekelaessent

Voorafgaande aan de raadsvergadering heeft de SP actie gevoerd tegen de verkoop. Raadsleden werden opgewacht door lokale SP'ers. Zij kregen een nuts. Onder de titel ''Essent? Ze zijn nuts!'' verzamelde de partij veel steun in Pekela. ''Negen op de tien mensen zijn tegen de verkoop, de mensen weten heel goed dat onze energie nog verder verkwanseld wordt met deze stap'', zei raadslid Pim Siegers.
pekelaessent

Het debat in de raad was fel. Er ontstonden duidelijk twee kampen. De discussie ging vooral over de marktwerking in de publieke sector. ''Wij zien geen heil in het verder overlaten van energie aan de vrije markt'' stelde Siegers. ''De afgelopen jaren hebben we gezien waar het vermarkten van de publieke sector toe leid, schijnconcurrentie, gegraai aan de top en instellingen die steeds verder bij de mensen weg zijn komen te staan'', vindt Siegers.
pekelaessent

Raadslid Jaap van Mannekes van Samen voor Pekela verweet de SP stemmingmakerij. ''Als inwoners van Pekela net zoveel informatie over de verkoop hadden als wij als raadsleden hebben, zijn we er vast meer mensen voor dan u beweerd'', zei van Mannekes. Siegers vond dat van Mannekes daarmee de mensen zwaar onderschat. ''De afgelopen maanden dat wij langs de deuren zijn gegaan bleken pekelders drommels goed te weten wat er speelde'', stelde Siegers, ''Voor een partij die zegt naar de bevolking te luisteren en daar na te handelen, maakt u in onze ogen een slechte beurt.''
pekelaessent

Het is nog maar de vraag of de deal tussen Essent en RWE doorgaat. Niet alle gemeenten zien heil in de verkoop. Spannend is het in de provincie Noord- Brabant, grootaandeelhouder met 31%, waar een meerderheid zich tegen de verkoop lijkt te keren. Vrijdag valt daar een besluit. Een nee daar betekent het afblazen van de deal.
pekelaessent

www.rtvnoord.nl/nieuws/indexwm.asp?actie=totaalbericht&pid=81136
www.prachtigpekela.nl/volledig_artikel.php?pid=233

U bent hier