h

Pekelders hebben de crisis niet veroorzaakt maar dreigen hem wel te moeten betalen.

6 juli 2010

Pekelders hebben de crisis niet veroorzaakt maar dreigen hem wel te moeten betalen.

'Pekelders hebben de crisis niet veroorzaakt maar dreigen hem wel te moeten betalen', zo opende fractievoorzitter Pim Siegers de Algeme Beschouwingen van de SP fractie in Pekela. Daarin stelde fractie dat er harde keuze's genomen gaan worden maar dat die nooit ten koste mogen gaan van diegenen die al genoeg klappen hebben gekregen. lees hieronder de beschouwingen

Pekelders hebben de crisis niet veroorzaakt maar dreigen hem wel te moeten betalen.

Voorzitter, Rood is een prachtige kleur maar niet als het om de cijfers in deze voorjaars en kadernota gaat. Er zijn barre tijden op komst maar niemand weet hoe kil en guur de bezuinigingen zullen zijn. De vraag wie betaald deze crisis is voor ons de belangrijkste. Keuzes die gemaakt worden aan het binnenhof in Den Haag, aan het martinikerkhof in Groningen maar ook aan de raadhuislaan in Pekela. Het antwoord van de SP is actueler dan ooit, de veroorzakers en niet de slachtoffers van het bikkelharde rechtse casino kapitalisme moeten de rekening voorgeschoteld krijgen.

Voorzitter, SP’ers zijn idealisten met ideeën. Wij willen werken aan meer menselijke waardigheid, meer gelijkwaardigheid en meer solidariteit in Nederland en Pekela. We blijven daarbij niet hangen in brave wensen; we formuleren onze standpunten, en strijden daarvoor. Voor menselijke thuiszorg, voor aanpak van woningnood, voor het tegengaan van tweedeling, voor een strijd tegen bureaucratie, voor veiligheid op straat en voor kansen voor iedereen.

In deze tijd is het meer knokken voor het behouden van wat goed is dan het realiseren van mooie vergezichten. Iedere euro die teveel word uitgegeven aan het verkeerde gaat ten koste van het goede. Wij stonden gisteren, staan vandaag en zullen morgen pal voor de mensen staan die op of onder de armoedegrens moeten leven. Mensen die niet meer mee kunnen komen of mensen die hard werken voor te weinig geld. Ouderen en zieken mogen nooit de rekening krijgen van een verharde samenleving. Iedere cent van de WMO gaat wat ons betreft naar goede zorg voor wie dat nodig is.

Voorzitter, Ook kinderen mogen nooit de rekening krijgen van deze crisis. Het is onverkropbaar dat er al op jonge leeftijd kinderen in achterstand opgroeien. Een achterstand die ze hun leven lang niet kunnen goedmaken. Kinderen mogen niet geklemd raken tussen belangen van grote mensen. Wat er ook speelt in dit land, laat het de kinderen zijn.

Zijn er eigenlijk wel Pekelders die de rekening van de crisis verdienen? Nee, hier zitten niet de bankdirecteuren, de speculanten, de nietsontziende dubieuze hypotheekverstrekkers, de politici die niet ingrepen. Maar door bezuinigingen op gemeenten komt de rekening ook bij hen

De keuzes zullen hard zijn, maar wat ons betreft solidair. Het zullen keuzes zijn tussen asfalt en bibliotheek, tussen jongerenwerk en zwemvoorziening. Het belangrijkste is dat college en raad dat met open vizier en in samenspraak met de pekelders doen. Want……….

Pekelders hebben de crisis niet veroorzaakt maar dreigen hem wel te moeten betalen.

Voorzitter het is zuur dat het wachtgeld voor voormalig bestuurders in Pekela de komende jaren oploopt tot 65.000 euro, terwijl aan andere kant voorzieningen onder druk komen te staan.

Wetten worden met bosjes over de schutting bij gemeente gekieperd. Dat is prima. De gemeente staat dicht bij haar bevolking. Maar hoe lang de wethouders maar met open armen bleven staan de zak met geld kwam er nooit achteraan. Zo dreigt de wet WIJ net als eerder de WMO een verkapte bezuiniging te worden.

Ook moet de overheid op alle niveaus kijken naar kosten die de spuigaten uitlopen. De SP vind het goed dat gekeken word of er niet teveel ambtenaren en bestuurder per vierkante meter rondlopen. Pekelder ambtenaren lopen al te vaak op hun achterste benen om hier nog in te snijden. Het nieuwe college heeft wat ons betreft een goed signaal afgegeven door voor 100% aan de slag te gaan, terwijl er maar 70% word betaald. Wellicht ook een goed idee voor raadsleden. Het is volgens ons de moeite waard om te kijken naar de eigen vergoedingen. Ook hier mag wettelijk nog minimaal 20% af. De SP zal mogelijk bij behandeling van het collegeprogramma hiervoor een voorstel doen.

Meerdere partijen hebben de afgelopen maanden aangegeven dat het geplande tevredenheidonderzoek in 2011 ter discussie kan komen, wat ons betreft prima om deze verder uit te stellen.

Het mag duidelijk zijn de kaasschaaf is al lang niet meer van toepassing. Het gaat niet meer om klein bier. Er gaan forse en harde beslissing genomen moeten worden. Niet met de kaasschaaf maar ook niet met de botte bijl. Deze is ons te rücksichtslos, en het oog voor wat zwak is moet altijd voor op staan.

In januari zei de SP over een ambtelijke fusie met Veendam, dat wij dat liever niet hadden. Dat is nog steeds zo, maar we zijn wel ingehaald door de realiteit. Begin dit jaar zeiden we al dat het kiezen was tussen de eerste en tweede strop. Nu tussen een fusie met een veel grotere vis of een versnelde herindeling. Wij moeten tandenknarsend toezien dat we dit aan het verliezen zijn en dat een verregaande samenwerking met Veendam niet lijkt te keren.

Voorzitter, wij zullen verder op details ingaan bij onze beschouwingen rondom het collegeprogramma.

Voorts zijn wij van mening dat de Pekelders die deze crisis niet hebben veroorzaakt de rekening niet voorgeschoteld horen te krijgen.

Wij wensen iedereen die zich met hart en ziel inzet voor deze gemeente, veel wijsheid bij de moeilijke keuzes die gemaakt moeten worden en danken voor hun bijdrage aan een beter Pekela..

U bent hier