h

Harde aanval op sociaal beleid Pekela misplaatst

2 februari 2014

Harde aanval op sociaal beleid Pekela misplaatst

Naar aanleiding van een reeks artikelen op een aantal internetsites krijgt de SP Pekela vragen over mogelijke ‘dwangarbeid’ in Oost- Groningen. Die beschuldiging is volgens de partij totaal misplaatst en uit de lucht gegrepen.

Hoewel er nul bewijs en nauwelijks voorbeelden staan in de stukken, geeft deze toch aanleiding voor politici van andere partijen om de SP aan te vallen en een onjuist beeld te scheppen. Daarom een reactie.

Wij vinden dat mensen geholpen moeten worden bij het zoeken van een baan, en verwachten ook dat mensen daar aan meewerken, wie kan moet proberen aan de slag te komen. Voor wie dat niet kan moet er een fatsoenlijk vangnet zijn. Maar de illusie dat er voor iedereen werk is, is juist in Oost- Groningen een fabel. Wat de SP betreft moet het geld dat de gemeente krijgt om mensen aan het werk te helpen, ook ingezet worden om mensen te helpen die erg moeilijk een reguliere betaalde baan kunnen vinden, zoals dat o.a. gebeurd bij activeringscentrum Over de Brug in Oude Pekela. Voorkomen moet worden dat mensen tijdelijk hoop geboden wordt, en weer aan hun lot overgelaten worden na een kort project. We moeten ervoor zorgen, dat degene die kansen krijgt om uit de uitkering te komen, die kansen ook pakt. Lukt het niet om aan het werk te komen, dan zijn er fatsoenlijke regelingen. Die blijven er wat de SP betreft ook, ondanks de tegenwerking van het kabinet.

De nieuwe maatregelen in de participatiewet betekenen dat mensen werk moeten gaan doen om voor een uitkering in aanmerking te komen. In plaats van nieuwe banen te scheppen, dreigen er op die manier arbeidsplaatsen te verdwijnen. Denk daarbij aan de thuiszorg of verplicht vrijwilligerswerk. Werken met behoud van uitkering zal het zoeken van werk bemoeilijken, waarbij aangetekend dat ook veel faciliteiten die het mensen mogelijk maken om te re-integreren, komen te vervallen. De verplichte ‘tegenprestatie’ zal leiden tot werken onder het minimum loon en verlies van sociale rechten. Tegenover normaal werk hoort een eerlijk loon te staan. Alleen vanwege opleiding of training verrichten uitkeringsgerechtigden werkzaamheden met behoud van uitkering. 

De suggestie dat SP-wethouder Hennie Hemmes naast zijn functie ook nog dik betaald aan het werk is bij Synergon is natuurlijk kolderiek. Uit hoofde van zijn functie is de wethouder sociale zaken voorzitter van het werkvoorzieningschap, uiteraard onbezoldigd. De SP is er juist trots op dat een socialist deze functie bekleed en op die manier kan proberen op een sociale en menswaardige manier leiding te geven en waar nodig misstanden aan te pakken.

De SP heeft de afgelopen jaren meerdere malen onderzoek gedaan onder het personeel van Synergon en heeft ook zaken aan de kaak gesteld die volgens ons anders moesten. Individuele problemen hebben we via onze hulp en informatiedienst proberen op te lossen. Dat deden we gisteren, dat doen we vandaag en daar gaan we morgen mee verder.

Als er zaken niet deugen, dan moeten we de die aanpakken. Ook de SP zal ongetwijfeld fouten maken, en is graag bereid met alle critici in gesprek te gaan en samen met hen Synergon en andere projecten te bezoeken. Wij geloven niet dat de stukken van andere politieke partijen iemand aan het werk helpen, of problemen oplossen. Wij roepen hen dan ook op om samen met ons juist een vuist te maken tegen Haagse vernielzucht en onverschilligheid.

Iedereen die vragen of opmerkingen heeft over de SP-plannen met de sociale werkplaatsen, en Synergon in het bijzonder kan ons altijd bellen of mailen voor een afspraak.

Fractie en wethouder, SP Pekela
pekela@sp.nl
 

U bent hier