h

Solidair met werknemers Synergon

17 september 2014

Solidair met werknemers Synergon

Diverse politieke partijen in Bellingwedde, Oldambt en Pekela zetten de solidariteit tussen sociale werkplaats Synergon en de rest van de samenleving onder druk. Dat is volgens de SP een gevaarlijke tendens. De partij stelt dat die solidariteit niet het probleem is maar de oplossing tegen de gitzwarte wolken boven het schap.

 

'Wij weigeren Synergon af te breken om ons dorp te ontzien, maar weigeren ook ons dorp af te breken om Synergon te ontzien. Wij moeten schouder aan schouder staan om de strijd tegen Haagse afbraak te winnen, we hebben simpelweg geen keus', stelt SP- fractievoorzitter Pim Siegers. Lees hieronder zijn betoog tijdens de raadsvergadering van 16 september:


 

Voorzitter:

 

Wat hebben we er een potje van gemaakt met zijn allen. Wat heeft de politiek als geheel, en bepaalde partijen in het bijzonder, het ongelofelijk verpest voor de hardwerkende mensen in de sociale werkvoorzieningen. De afbraak van de werkplaatsen is een klap in het gezicht van Oost Groningen. En waar dit gebied gezamenlijk op had kunnen staan en strijden voor onze mensen zijn we vervallen in gejijbak, vliegen afvangen en het schofferen van de iedereen met een SW-indicatie. Dat is een grove schande.

 

Want ieder raadslid, of ze nu uit Pekela, Bellingwedde of Oldambt komt die, de afgelopen maanden verontwaardigd over Synergon heen viel heeft of boter op het hoofd, of het huiswerk niet gedaan of, en dat is nog het meest kwalijk, is doelbewust op oorlogspad voor eigen politiek gewin. Want herhaaldelijk, soms zelf iedere raadsvergadering, werden we gewaarschuwd voor het debacle wat op ons af kwam. Herhaaldelijk reageerden partijen als PvdA, VVD, CDA en D66 dat het zo'n vaart niet zal lopen en Den Haag ons wel zal helpen als het puntje bij het paaltje kwam. Maar Den Haag hielp niet, ze liet Oost- Groningen keihard stikken. Mooie praatjes schoten grote gaten in onze begroting.

 

En daar kwamen de verdedigers van het kabinet weer. Het lag niet aan de participatiewet, het lag aan de liegende bestuurders, de graaiende directie en de niet hard genoeg werkende SW'ers bij Synergon. Er moet een onderzoek komen om dat aan te tonen. Niet om Synergon te helpen maar vooral om het eigen geweten schoon te poetsen. Een onderzoek is prima maar laten we nu niet doen alsof we daarmee de problemen oplossen. Laten we nu niet doen alsof de conclusies van voor en tegenstanders niet allang vaststaan.

 

Voorzitter, de solidariteit met Synergon staat onder druk. Zo hoorden wij uit de raden van Bellingwedde en Oldambt komen. Dat is een gevaarlijke tendens waar Pekela ver van moet blijven. De solidariteit van de SP is eindeloos. Omdat alleen solidariteit genezing kan bieden tegen verdrukking, uitsluiting en armoede. Populistisch afwijzen van de Synergon- begroting is wat ons betreft dan ook onredelijk, onhandig en onverantwoord.

 

Tot slot wil ik onze excuses aanbieden aan de werknemers van Synergon. Zij zijn de speelbal geworden van politieke spelletjes. Dat verdienen ze niet. 

U bent hier