h

Pekela haalt scherpe kanten van Haagse zorgafbraak

21 oktober 2014

Pekela haalt scherpe kanten van Haagse zorgafbraak

In de raadsvergadering van 21 oktober heeft Pekela de plannen voor de zorg in 2015 besproken. Daarbij werden de gevolgen duidelijk van de forse bezuinigingen door het rijk. De gemeente Pekela heeft zoveel mogelijk klappen in de thuis- en jeugdzorg weten te voorkomen door een zo sociaal mogelijke uitvoering. Daardoor zijn de gevolgen voor werknemers en cliënten voor volgend jaar zoveel mogelijk beperkt gebleven.

 

'Voor 2015 hebben we sociale pleisters kunnen plakken op de eerste wonden die ontstaan door het asociale zorgbeleid van VVD en PvdA. Thuiszorgmedewerkers behouden hun baan en cliënten dus hun vertrouwde hulp. Maar zonder rigoureuze aanpassingen van het kabinetsbeleid zal ook de zorg in Pekela verder verschralen', waarschuwde SP-raadslid Marga Wubbema. 'Ziek zijn is al erg genoeg, dan mag je solidariteit van de samenleving verwachten. Andere partijen reppen over eigen verantwoordelijkheid en eigen bijdrages, terwijl niemand er voor kiest om ziek te zijn of te worden', stelde Wubbema.

 

Een motie van de SP om de positieve opstelling tegenover een eigen bijdrage in de zorg te verwerpen kreeg steun van een meerderheid van de raad. Wubbema vond ook brede ondersteuning voor haar plannen om mantelzorgers beter te ondersteunen en te waarderen.

 Zorgwethouder namens de SP Hennie Hemmes erkent dat het bijna onmogelijk is om fatsoenlijke zorg te behouden en tegelijk de bezuinigen van het rijk uit te voeren. 'Uiteraard kunnen we besparen in de zorg door verspilling tegen te gaan, topsalarissen aan te pakken en door kleinschaliger en minder bureaucratisch te werken, maar daar komen we er niet mee. Als het kabinet bijvoorbeeld 40% budget van de thuiszorg pakt, hoe kan ik dan onze hardwerkende meiden en van deze zorg afhankelijke mensen beloven dat het hen niet gaat raken? Ik voorspel een sociale ontwrichting door deze plannen. Dat mogen Pekelders niet pikken en daarom is een stevige oppositie hard nodig. Dat zal ik doen als wethouder maar daarvoor is brede steun in de hele samenleving nodig'. 

 

U bent hier