h

'Pekela niet in tweeën'

12 november 2014

'Pekela niet in tweeën'

De SP wil een sociale alliantie tegen tweedeling en uitsluiting. De komende maanden gaat de partij met vakbonden, kerken, verenigingen en individuele Pekelders om tafel om met een aanvalsplan te komen. De gemeenteraadsfractie benoemde dit tijdens de algemene beschouwingen als speerpunt van de partij in de komende jaren.

'Ongelijkheid is niet iets wat ons zomaar is overkomen, het is een reeks van politieke keuzes die tot een splijtende samenleving hebben geleid', stelt fractievoorzitter Pim Siegers. 'Ons idee is om Pekela tot proeftuin te maken en te laten zien dat solidariteit niet een probleem, maar een oplossing is'

Samen met mensen die zich op een positieve manier voor Pekela inzetten zal een manifest worden opgesteld. Daarna zullen concrete acties worden opgezet om tweedeling aan te pakken.

Lees hieronder de algemene beschouwingen, inclusief deze oproep, van de SP- fractie.

Pekela niet in tweeën

Voor onze partij zijn de jaarlijkse beschouwingen een moment om te kijken naar onze samenleving en naar de staat van onze dorpen. En dat levert bij ons een vat vol tegenstrijdigheden op. Zo was er succes in sport en cultuur, ontstonden er nieuwe bedrijven en initiatieven en zetten duizenden Pekelders zich dagelijks in voor een gemeente waar gelijkwaardigheid, menselijke waardigheid en solidariteit de boventoon blijft voeren. Aan de andere kant waren er ontslagen, incidenten en persoonlijke ellende. Er waren Pekelders die elkaar hielpen en samen kwamen op moeilijke momenten, er waren Pekelders die kozen voor de confrontatie met anderen. Hoe zorgen we er voor dat Pekela niet in tweeën splijt? Dat is volgens onze partij de grootste opgave van politiek, bevolking en samenleving.

En of er nu een socialistische zomerbries of een keiharde gure rechtse herfstwind over ons land trekt, het is aan ons om tweedeling en uitsluiting te bestrijden, te beginnen in onze eigen omgeving. De ellendige situatie waarin sommige mensen zich bevinden heeft vaak daar zijn oorzaak. Die dreigende tweedeling tussen jong en oud, ziek en gezond, mensen die hier geboren zijn of hierna toe zijn gekomen, werkenden en werkzoekenden, het Noorden en de randstad moeten we bestrijden. Het zijn namelijk gezochte en gecreëerde tegenstellingen door politieke opportunisten, cynische lui en zondebokkenzoekers.

In Nederland is er genoeg voor iedereen. Het is daarom oneerlijk dat miljonairs geld met geld verdienen terwijl een veel grotere groep schuld op schuld stapelt. Het is onredelijk dat er duizenden hardwerkende mensen hun baan verliezen, terwijl het graaien aan de top, het gespeculeer met andermans centen, het in de waagschaal stellen van iemand anders lot, gewoon doorgaat. Het is ontoelaatbaar dat er door bewuste politieke keuzes er kinderen worden geboren in een situatie waar ze hun leven lang niet uit komen.

Maar het kan ook anders. Laten we bokje voor elkaar staan in plaats van zondebokken aanwijzen. Laten we onze woede omzetten in de wil om de wereld te veranderen, te beginnen in Pekela. Laten we Pekela tot proeftuin maken om aan Nederland te laten zien dat solidariteit niet een probleem, maar een oplossing is. Laten we zorgen voor een nieuw vertrouwen. In de samenleving en in elkaar.

De SP zal de komende maanden het voortouw nemen om mensen in onze samenleving die kiezen om hun kennis en kunde in te zetten voor een socialere samenleving de krachten te laten bundelen. Jongeren, ouderen, dominees, volksvertegenwoordigers, vakbonden, vrijwilligers en een ieder die zich er niet bij neerlegt dat Pekela in tweeën splijt. Ondanks andere achtergronden en ideologieën samen strijden voor een prachtig dorp. Ik vraag u allen om vanavond aan te sluiten en samen met ons op zoek te gaan naar Pekelders die het beste met onze dorpen en samenleving voor hebben en zich daar voor willen inzetten. Ik hoop dat u meedoet!

Een aantal weken geleden bracht NRC Handelsblad een speciale editie uit over ongelijkheid in Nederland. Het vergeleek Pekela met Bloemendaal. Het is verplichte kost voor iedereen die zegt dat ongelijkheid een natuurramp is, iets wat ons overkomt. Het is een opsomming van keuzes en gebeurtenissen wat tot deze situatie heeft geleid. Het is aan ons om met een nieuwe reeks gebeurtenissen het tij te keren. Dat zijn we schatplichtig aan de generaties die voor ons leefden en de generaties die na ons opgroeien. We hebben niet de luxe om op onze handen te zitten, als je iets wil veranderen is dit het moment. Onze fractie haalt daarbij inspiratie uit de woorden van Karel Glastra van Loon:

Blijf niet mokkend aan de kant staan

Stel een daad en toon je moed

Laat je woede hand in hand gaan

Met het goede dat je doet.

 

Met strijdbare groet,

Fractie SP Pekela

U bent hier