h

‘Voorwaarts, en niet vergeten’

6 juli 2016

‘Voorwaarts, en niet vergeten’

Foto: SP

Bij de algemene beschouwingen 2016 heeft de SP-fractie  een paar mooie successen geboekt voor Pekela. De partij vroeg aandacht voor het communistische verzet in de Tweede Wereldoorlog en kreeg de toezegging dat er een permanent gedenkteken komt aan de dappere mannen en vrouwen in het Pekelder verzet.

Op initiatief van de SP-fractie steunt een meerderheid van de raad de actievoerende brandweer in hun strijd voor fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden en een eerlijke pensioenleeftijd.

De raad verwierp de plannen van het provinciebestuur om, concurrerend met de regio, te bouwen in Blauwestad omdat dit een ontoelaatbare inbreuk pleegt op de leefbaarheid en samenwerking in Oost- Groningen en leegloop van Pekela en omgeving in de hand werpt. De partij kwam met alternatieven om te investeren in leefbaarheid en niet in leegloop.

Lees de hele beschouwingen van de SP:

‘Voorwaarts, en niet vergeten’       

     Algemene beschouwingen 5 juli 2016

Wies mit Pekel. Ook in 2016. Juist in 2016

''Op 18 april van dit jaar vond in deze raadszaal een indrukwekkende bijeenkomst plaats over het Pekelder communistisch verzet in de Tweede Wereldoorlog. Getuigenissen van nabestaanden van dappere mannen en vrouwen maakten een diepe indruk op alle aanwezigen. De toespraak van Grietje Hendriks-Wiekens, kleindochter van verzetsstrijders Hindrik Wiekens en Martha Drenth, behoren tot de meeste belangrijke woorden ooit uitgesproken in dit huis. Ze vertelde over hoe je niets dat in het verleden gebeurd is meer kunt wijzigen maar dat je in het heden de dure plicht hebt om het juiste te doen om de toekomst beter te maken.

De geschiedenis herhaalt zich niet precies, maar rijmt altijd een keer. De link die jonge en oude kameraden op 18 april maakten tussen hun levensgeschiedenis en de actualiteit van vluchtelingen en vreemdelingenhaat raakt diep en zal door moeten echoën binnen en buiten deze raadszaal.

Deze rake woorden en heldendaden uit het verleden verdienen het keer op keer om uitgesproken en nageleefd te worden. De schijnbare vanzelfsprekendheid waarin ook wij hier vanavond in vrijheid onze beschouwingen mogen uitspreken, in debat mogen gaan en het ook oneens mogen zijn is zwaar bevochten en daar mogen we nooit lichtzinnig mee omgaan.  Toen werden verzetsstrijders, waaronder raadsleden, het zwijgen opgelegd. En juist daarom mogen wij nooit wegkijken of zwijgen als de vrijheid en menselijke waardigheid in het geding is. Toen niet. Nu niet. Nooit niet.

Het (te) late eerbetoon aan het communistische verzet in Pekela is een van de redenen waarom wij dit jaar wies mit Pekel zijn. Het is goed dat het verhaal van hen, opgetekend in een prachtige document van Ruud Weijdeveld, breed in de Pekelder samenleving beschikbaar is. Voor iedereen. Op initiatief van deze raad zullen boeken toegankelijk zijn bij bibliotheken, op het gemeentehuis en mogelijk andere plekken.

Wij hopen dat het college serieus werk blijft maken van een gewenst permanent eerbetoon aan deze groep. Wij roepen u op om samen met betrokkenen initiatieven te blijven ontwikkelen en u zult van ons alle steun krijgen. Om overleg en een mogelijk startkapitaal te financieren vragen wij u daarvoor de vrijgevallen raadsvergoeding en onkosten van de VCP te reserveren. 

Ook het indrukwekkende verhaal van Sarah van eerder vanavond raakt ons weer. De wereld zal zoveel mooier zijn als er meer Sarah’s waren.  

Foto: SP

Er is meer reden om dit jaar wies mit Pekel te zijn. De verbroedering en de geweldige prestaties bij de samenloop voor hoop. Het lintje voor de bekendste jongerenwerker in onze geschiedenis, boer Begeman. Het talent van sporters en kunstenaars die onze dorpen op de kaart zetten. De duizenden dorpsgenoten die zich, meestal onder de radar, inzetten voor vereniging, familie of buurt. Daarom steun voor de inzet op bibliotheken, muziekonderwijs, mantelzorg en vrijwilligerswerk in deze voorjaarsnota.

Wij staan voor een politiek die volksinitiatieven steunt in plaats van afstoot. Een bestuur dat zelf een stapje naar achteren doet als anderen het podium verdienen in plaats van borstklopperij. Keuzes die de samenleving vooruit helpen in plaats van tegenwerken.

Daarom snakt Pekela naar politici die knokken voor solidariteit en strijden tegen onverschilligheid. Door opeenvolgende regeringen is de solidariteit bij de enkels afgebroken. Althans dat hebben ze geprobeerd. Volgend jaar, of mogelijk eerder, krijgt Nederland de kans om met die cynische afbraakpolitiek af te rekenen.

Een nieuw kabinet zal het vertrouwen in en van Pekela moeten herstellen door fors te investeren in leefbaarheid. Als gemeente, provincie- en landsbestuur de handen ineenslaan is er een wereld te winnen. Dan is er een alternatief voor het huidige Randstadkabinet en dwingen we het provinciebestuur om te investeren in Oost- Groningen. Niet als een cadeautje, maar omdat onze gemeenschap daar recht op heeft.

Een flinke impuls in de leefbaarheid van Pekela is nu nodig. Het is goed dat u een terechte spoedpot voor dreigende tekorten op sociaal en infrastructureel gebied in het leven roept en aanvult. Het is nog beter dat u kiest voor een ambitieus plan voor het centrum van Oude Pekela. Onze steun heeft u daarbij. Die van de provincie ongetwijfeld ook.

En hoewel wij dat met vertrouwen tegemoet zien is er ook een grote kaper op de kust voor de leefbaarheid in Oost- Groningen. De plannen van een bouwbedrijf om goedkopere huizen in Blauwestad op de markt te brengen is ons totaal in het verkeerde keelschat geschoten. Het solt met alle afspraken in de regio, wekt de leegloop in de hand en zet de samenwerking en leefbaarheid van Pekela en omgeving volledig op het spel.

Wij steunen het college in haar keuze om een financieel minnetje te incasseren maar blijven met hen pleiten voor een sociale, solidaire en solide begroting.

De SP zal samen met het college en andere fracties staan voor de opgave die we hebben. Daarbij zullen er weer harde maar faire keuzes gemaakt moeten worden. Dat is echter onmogelijk als niet ook de eigen organisatie een flinke pas op de plaats maakt en een behoorlijk bijdrage levert aan een nieuwe bezuinigingsronde.

Uit alle onderzoeken blijkt dat Nederlanders zich het meest druk maken over de zorg. Ze waarderen en vertrouwen zorgwerkers als geen ander, ver boven managers, bankiers en politici, maar maken zich grote zorgen over de afbraak van noodzakelijke zorg. Al 48 duizend Nederlanders, waaronder meer dan 300 Pekelders, sloten zich al aan bij de strijd voor een Nationaal ZorgFonds, zonder verzekeraars, markt én zonder eigen risico. In ons land heeft iedereen recht op de zorg die hij of zij nodig heeft. Niemand kiest er voor om ziek te worden. De boete op ziek zijn dient te verdwijnen. Mensen die werken in de zorg verdienen een eerlijk salaris. Solidariteit is dat wij met zijn allen betalen voor mensen die de pech hebben ziek te worden of te zijn. Niet andersom. In Pekela lopen we voorop in de strijd voor sociale zorg. Met activisme én alternatieven. Dat zien we in de thuiszorg, het Dokhuis en een project als SamenOud. De SP is wies mit alle mensen die zich iedere dag inzetten in de zorg voor een ander.

Foto: SP

Naast de mensen in de zorg  vragen wij vandaag ook aandacht voor de harde werkers in de frontlinie van de samenleving. Zowel politieagenten als brandweermannen hebben te maken met flinke bezuinigingen en afbraak van sociale rechten. We zien de afbraak van lokale politieposten en de slechte Groningse scores wat betreft aanrijtijden. We zien de afbraak van verworven rechten bij de brandweer. Helaas laat de overheid, via de veiligheidsregio’s en de VNG, zich weer eens van haar hardste kant zien. Dat doet ze niet in onze naam. 

Foto: SP

Wij kijken uit naar een stevige analyse over het herinvoeren van de maandelijkse verklaringen bij de sociale dienst. Deze politieke keuze, en niet de keuze van ons geweldige lezerspanel zoals het in de stukken staat, moet mensen helpen en niet tegenwerken. Dat laatste geldt natuurlijk voor de hele sociale dienst waarover wij te vaak klachten ontvangen.

Vorige week bleek uit cijfers van het Sociaal Cultureel Planbureau dat het aantal werkende armen explosief groeit. De helft van alle mensen die onder de armoedegrens leeft, heeft een baan. Bij kinderen is dit aantal nog hoger: twee derde van alle arme kinderen heeft werkende ouders. Dat mogen we niet als een alledaags feit accepteren. De lonen en uitkeringen zijn dusdanig laag dat we mensen in diepe ellende storten. Onacceptabel in een rijk land als de onze.
Pekela doet via het armoedepact veel aan de gevolgen van armoede. Die noodzakelijke hulp is iedere cent, iedere inzet, iedere steun waard.

We maken ons in dit licht grote zorgen over de schuldhulpverlening. Ook daar doet de overheid onvoldoende om mensen te helpen. Sterker nog door de incasso-stroom van overheidsinstellingen worden mensen verder in de ellende geduwd.  De zogenoemde ‘adempauze’ waarbij mensen even geen rekeningen hoeven te betalen zodat ze de kans krijgen om hun zaken op orde te krijgen is een kleine stap in de goede richting. Gemeenten worden bewust in de problemen gebracht doordat ze een forse hap uit de bijzondere bijstand moeten besteden aan kosten voor bewindvoering. Geld voor armoedeondersteuning beland in de zakken van commerciële bureaus. Daarom pleiten wij nogmaals dat justitie dit z.s.m. overneemt van gemeenten. En we vragen het college deze kosten voortaan buiten de bijzondere bijstand te presenteren aan raad en buitenwereld. Uit onderzoek van gezamenlijke SP-fracties in Groningen blijkt, dat deze kosten inmiddels tussen 40-60% van de bijzondere bijstand beslaan. Door dat aan te tonen hebben we een stevige zaak richting kamer en kabinet. 

Ons verhaal bewijst hopelijk andermaal dat er totaal geen reden is om Pekela op te heffen. De noodzaak ontbreekt simpelweg. Er zijn geen geldige sociale, financiële en democratische argumenten om op te schalen.  Ik weet natuurlijk niet wat andere fracties gisteravond hebben bekokstooft bij de babbel en borrel met de gemeenteraden van Veendam en Stadskanaal, maar dat het besloten overleg het vertrouwen van de SP-fractie in een oprecht onderzoek naar zelfstandigheid van Pekela flink heeft aangetast moge duidelijk zijn.
50.000 euro kreeg u van deze raad om een zoveelste onderzoek uit te voeren. Bij het debat hierover gaf u aan dat waarschijnlijk niet allemaal op te souperen. Hoeveel zien we daar van terug?
Onze belangrijkste oproep blijft om niet Berenschot, buurgemeenten en burgemeesters te laten bepalen wat de toekomst van Pekela is, maar omdat terug te leggen bij de mensen die erover dienen te gaan: de Pekelders. Het is goed dat deze raad het initiatief heeft genomen om een referendum mogelijk te maken over zaken die de toekomst van hun omgeving en democratie in grote mate bepalen. Of dat zal leiden tot een eventueel Pexit uit de herindelingsdwang zullen we af moeten wachten.

We hebben alle reden om wies mit Pekel te zijn. We leven in het mooiste gedeelte van Nederland. We mogen geweldige mensen vertegenwoordigen in deze raad. Dat maakt ons schatplichtig om nooit lichtzinnig met die opdracht om te gaan. Onze fractie zal zich in blijven zetten voor menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit. Wat in lijn is met onze meetlat ondersteunen wij, wat daar tegenin druist zullen we bestrijden. Wij houden de woorden van Grietje Hendriks- Wiekens en daden van haar grootouders daarbij in ons hart en hoofd.

Dank u wel!

Met strijdbare groet,

Anne Vroomans
Marga Wubbema
Kor Kruisman
Pim Siegers''

U bent hier