h

In de aanval tegen armoede

7 november 2016

In de aanval tegen armoede

Foto: SP

Onder de opeenvolgende kabinetten is de tweedeling in Nederland enorm toegenomen. Meer dan 420.000 kinderen groeien op in armoede. Bijna anderhalf miljoen Nederlanders hebben te weinig inkomen om een goede woning te betalen en om gezond voedsel en kleding te kopen.  Daarom lanceert de SP een ‘Masterplan armoede en schulden’.  

Tweede Kamerlid Karabulut: ‘Het is onverteerbaar dat in

Nederland, kinderen niet altijd met gezonde voeding naar school gaan. Het aantal mensen dat afhankelijk is van de voedselbank blijft groot en mensen kunnen de huur niet meer betalen. We moeten stoppen met pleisters plakken, maar met échte oplossingen komen. Het belangrijkste is dat mensen meer bestedingsruimte krijgen. Daarvoor moeten we basisvoorzieningen zoals wonen betaalbaar maken en de laagste inkomens verhogen.’’

In Pekela is onder leiding van SP-wethouder Hennie Hemmes een flinke aanval op armoede in gang gezet.   Hemmes: ‘In Pekela maken we niemand onrendabel. Tweederde van onze totale begroting gaat naar sociaal beleid. Directe voorzieningen als voetbalschoenen of een blokfluit voor kinderen in armoede, vrijstelling parttimers voor bijstandskorting en realistisch en respectvol omgaan met mensen die werk zoeken. Zo simpel kan het soms zijn. Maar we moeten ook eerlijk zijn: de gemeente plakt pleisters op wonden die door de landelijke politiek gedicht kunnen en moeten worden. Wij bepalen hoe groot die pleisters kunnen zijn,  in Den Haag bepalen ze de grote van de  wonden. Daarom beveel ik dit plan van harte aan.’’

Het  SP- plan bevat tientallen voorstellen waarmee  armoede en schulden worden bestreden en worden voorkomen. Vijf belangrijke maatregelen uit het plan zijn:

  • Verhogen van het minimumloon, de AOW en de gekoppelde uitkeringen met tien procent
  • De huren worden met maximaal 400 euro per jaar verlaagd
  • Het kindpakket wordt verplicht gesteld in alle gemeenten; jongeren worden betrokken bij het armoedebeleid in hun gemeente
  • Gemeenten gaan jongeren met schulden actief helpen door schulden op te kopen en te regelen met de schuldeisers. Jongeren betalen dit tegen een redelijk bedrag in 3 jaar terug en/of leveren een maatschappelijke tegenprestatie
  • We schaffen 0-uren contracten af en maken flexibele arbeid duurder dan vast

De gemeenteraad van Pekela bespreekt de voorstellen morgen bij de ‘algemene beschouwingen’. Later zullen de plannen besproken worden met zoveel mogelijk Pekelders op een bijeenkomst.

Download hier het Masterplan armoede en schulden.

Bekijk de Pekels Goude aflevering 'Armoede Bestrijding in Pekela'

 

U bent hier