h

‘Door het vuur voor Pekela’

21 juli 2017

‘Door het vuur voor Pekela’

Van straatschoffie tot wethouder. Van woordvoerder van Pekelder jongeren tot het politiek gezicht van grootste partij in de gemeente. Het verhaal van Hennie Hemmes is het verhaal van Pekela. Vastberaden en onverschrokken staan voor zijn gemeenschap.  

Hennie, Hoe staat Pekela er voor anno 2017?

We hebben alle reden om trots te zijn. Onze voorzieningen zijn op orde, onze gemeenschappen zijn hecht en er gebeuren geweldige dingen. Deze wethouder loopt met opgegeven hoofd door onze dorpen. Fysiek en sociaal hebben we echt forse stappen gemaakt de afgelopen jaren.

Is Pekela af?

Nog lange niet. We komen van ver. Hier ontvingen we de klappen van de bezuinigingen van achtereenvolgende kabinetten onevenredig hard. Er is nog veel te veel armoede en ellende. Te vaak hebben kinderen, ouderen, gezinnen nog wel dagen in de maand over, maar geen centen. Lokaal doen we wat we kunnen. We laten geen Pekelder stikken hoe hartvochtig het Haagse beleid soms ook is.     

Waar ben je het meest trots op?

Dat we in Pekela schatplichtig zijn aan ons rijke verleden en geweldige plannen maken voor de toekomst. We eren onze dorpshelden. Onze vooruitstrevende vakbondsleiders, onze verzetshelden, onze beroemde jongerenwerker boer Begeman. Zij gingen en gaan door het vuur voor Pekela. Dat is een grote inspiratiebron voor mij en veel andere Pekelders. We kunnen het oneens zijn met elkaar maar kom me niet aan Pekela.

Wat brengt de toekomst?

Er staan spannende zaken op de rol. We zijn nu bezig met het opknappen van het hart van Oude Pekela. Pekelders maken samen plannen om het centrum in te richten. Geen geveinsde inspraak maar echte zeggenschap over onze publieke ruimte. Dat is heel gaaf. Als ik over tien jaar met mijn kleinkinderen door ons Pekela loop dan zal ik met veel plezier laten zien wat we nu samen voor elkaar boksen. 

In een aflevering Pekels Goud neemt Hennie Hemmes je mee door het verleden van Pekela.

Foto: Hennie Hemmes reikt het eerste exemplaar uit van Boer & Beat aan Nederlands eerste en een van de beroemdste jongerenwerkers Geert Begeman.

Dit interview verschijnt in de afdelingskrant van de SP Pekela. Deze zomer krijgen alle Pekelder huishoudens een exemplaar. Kun je niet wachten of wil je meer kranten voor vrienden, buren of collega's stuur dan een mail naar pekela@sp.nl of via https://doemee.sp.nl/

U bent hier