h

Acantus in de landelijke Schimmelschandpaal top 3

5 november 2018

Acantus in de landelijke Schimmelschandpaal top 3

Foto: SP

Vandaag is de top 3 van de nominaties voor de Schimmelschandpaal bekend geworden. Deze prijs wordt uitgereikt aan de woningcorporatie met de meeste klachten over schimmel in de huizen, en de minste bereidwilligheid om hier iets aan te doen. Acantus is één van de drie finalisten. Tweede Kamerlid Sandra Beckerman bezocht vandaag met huurders de corporatie. Directeur Tijsma van Acantus werd onder begeleiding van taart en champagne geconfronteerd met de oneervolle eer.

Foto: SP

Beckerman: ‘Vaak wordt de schuld van vocht en schimmel in huis bij de huurder zelf neergelegd. En dat is nu net het probleem. Soms kan een bewoner er heus zelf wat aan doen, maar vaak ook helemaal niet. Het is duidelijk dat als zoveel mensen, ook kinderen ziek worden in hun eigen huis, de schimmel niet alleen in de huizen zit, maar in het systeem. En dan helpt een raampje open zetten en een spray spuiten gewoon niet.’

Een van de betrokken huurders die zich melde bij het schimmelmeldpunt van de SP was Karin Slor: ‘Ik ben al een hele tijd in actie tegen de schimmel in mijn huis. Steeds liep ik tegen de bureaucratische muur bij Acantus. Ik voelde me totaal niet gehoord terwijl mijn gezin in een ongezond thuis leeft. Na de nominatie voor de SchimmelSchandpaal waarin ik mijn verhaal deed kwam er gelijk een toezegging van Acantus. Dat gun ik ook alle andere huurders met klachten.’

Foto: SP

Mensen met schimmel in huis hebben vaker last van astma en allergieën. De kans op luchtwegklachten neemt zelfs met een factor anderhalf toe bij een ongezonde woning. Beckerman ‘De staat moet stoppen met het steeds zwaarder belasten van woningcorporaties. Ook moeten corporaties stoppen met alle lasten neer te leggen bij hun huurders. Daarom eisen we dat de minister met een landelijkactieplan komt voor goede woningen voor iedereen.’

Mensen kunnen tot 11 november stemmen op www.schimmelschandpaal.nl. Op 12 november wordt de winnaar van de Schimmelschandpaal 2018 bekend gemaakt. 

Foto: SP

U bent hier