h

Vreedzame manifestatie op 6 mei eist actie

4 mei 2022

Vreedzame manifestatie op 6 mei eist actie

 

Solidair met Ter Apel

 

Het kan echt niet langer zo in Ter Apel, Den Haag moet ingrijpen. Daarom is er vrijdag (6 mei) een manifestatie bij het Aanmeldcentrum. Om alle betrokken te steunen: de asielzoekers in het Aanmeldcentrum, de mensen die er werken, de plaatselijke gemeenschap en het gemeentebestuur. Want het moet afgelopen zijn met het wegkijken van de situatie in Ter Apel, vindt organisator Angelique Schoonewille uit Veendam.

 

Zij roept zoveel mogelijk politieke partijen, maatschappelijke organisaties en ‘gewone burgers’ op om zich solidair te tonen met Ter Apel en mee te doen aan de vreedzame manifestatie. Vluchtelingenorganisatie INLIA uit Groningen onderschrijft de actie; INLIA-directeur John van Tilborg is vrijdag een van de sprekers.

 

Andere sprekers zijn fractievoorzitter van GroenLinks in Westerwolde Eize Hoomoedt, Groninger Statenleden Richart Joling (PvdA) en Agnes Bakker (SP) en organisator Schoonewille zelf.

 

Nood houdt aan

De nood in Ter Apel houdt namelijk nog steeds aan. Het centrum zit sinds gisteren (maandag 2 mei) opnieuw vol. Gemeente Westerwolde en de Veiligheidsregio Groningen luiden al geruime tijd de noodklok en vragen Den Haag om in te grijpen. Ook het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers zelf sloeg recent alarm en vroeg om structurele oplossingen. Tot nu toe allemaal zonder resultaat.

 

Schoonewille vindt het gebrek aan actie om de nood Ter Apel te lenigen in schril contrast staan met alle acties voor Oekraïners: “Zijn we alleen solidair met mensen waarmee wij ons kunnen identificeren? Zijn wij alleen solidair met mensen uit bepaalde landen? Dat kan toch niet zo zijn?” Begrijp haar niet verkeerd, zegt ze: “Ik vind het heel mooi dat we ons zo openstellen voor de Oekraïners, ik pleit er voor dat dit we ook voor anderen in nood doen.”

 

“Wegkijken moet stoppen”

Ze wijst erop dat in Ter Apel een mensonwaardige situatie is ontstaan. “Keer op keer worden humane grenzen overschreden. Kinderen worden mentaal verwaarloosd, krijgen nauwelijks hulp, aandacht of dagbesteding en geen onderwijs. Medewerkers doen wat ze kunnen, maar staan met hun rug tegen de muur. En de rest van Nederland kijkt grotendeels weg of ziet het niet. Dat moet stoppen. Nu!”

 

Ze wil een moment van ‘hoop en solidariteit’ creeëren. Voor alle vluchtelingen op het centrum, alle mensen die zich namens verschillende instanties en organisaties inzetten op het aanmeldcentrum en iedereen die in Ter Apel woont. Het moet een dringende oproep worden om de knelpunten in de opvang op zeer korte termijn menswaardig op te lossen.

 

De manifestatie is vrijdag 6 mei om 15.00 uur, op het terrein bij het Aanmeldcentrum: Ter Apelervenen 3, Ter Apel.

Reactie toevoegen

U bent hier