h

Met dank aan de EO

2 februari 2015

Met dank aan de EO

'Laat je woede hand in hand in gaan, met het goede dat je doet'. De woorden van dichter Karel Glastra van Loon zingen de afgelopen dagen door mijn hoofd. Hoe gaan Pekelders de woede over een nieuwe Hilversumsche klap in het gezicht omzetten in goede dingen?

Door Pim Siegers

Wies mit Pekel. Zo heette de SP-campagne voor de raadsverkiezingen in 2014. We werden er de grootste partij mee in de gemeente. Die campagne sloeg zo aan omdat mensen in onze dorpen zoveel hebben om trots op te zijn. Omdat wij drommels goed doorhebben hoe mooi en talentvol Pekela is. Niemand ontkent de rauwe werkelijkheid waar veel dorpsgenoten mee te maken hebben. Niemand mag de ogen sluiten voor wat bittere armoede doet met mensen. Maar wegkijken voor die andere mooie kant is ook niet nodig.

Afgelopen zaterdag mocht ik op Radio1 in debat met de maker van de EO-documentaire. Hij had die mooie kanten wel gezien, de paar dagen dat ze aanwezig waren geweest in het dorp. De solidariteit, het verenigingsleven, de weidsheid, de trots op het dorp. Onze gezamenlijke conclusie was dat ze daar simpelweg niet naar op zoek waren. Ze zochten armoede en criminaliteit en vonden dat. Vandaar dat de mensen die ze hadden ontvangen met koffie, gebak, schilderijen, huiskamerconcerten, sportwedstrijden en rondleidingen nul op het rekest kregen of uit de reportage werden gehouden. De makers brachten de gevolgen van een wegtrekkende werkgelegenheid en een wegkijkende politiek in beeld. Daarmee voegen ze niets toe aan reeds bestaande verslagen en vermeden ze de oorzaken angstvallig. Een oud- Afrikaans spreekwoord zegt: 'geef een hond een slechte naam en maak hem af'. Maar Pekelders kunnen wel tegen een stootje.

Dat bewezen de reacties op dit programma. De makers (en hun voorgangers) hebben wel wat voor elkaar gekregen waar we ontzettend blij mee mogen zijn. De tegeninitiatieven van strijdbare en talentvolle Pekelders zijn inmiddels niet meer op een hand te tellen. Op twitter, facebook en op straat zoeken mensen elkaar op om de woede om te zetten in daden. De tijd is er rijp voor. Natuurlijk moet het gemeentebestuur haar oproep voor een tegenbeeld kracht bij zetten door professionele programmamakers uit te nodigen in onze dorpen en uit te dagen om een eerlijke reportage te maken over heel Pekela. Daarnaast moeten we alle krachten en talent bundelen. Van geboren, getogen en geïntegreerde Pekelders. Een oproep aan ondernemers, sporters, kunstenaars, dominees, vakbonden, volksvertegenwoordigers en alle anderen om de koppen bij elkaar te steken en onze gemeente op de kaart te zetten als een prima plek.

Daarbij de ogen niet sluiten voor uitsluiting, armoede en tweedeling maar wel de ogen openen voor talent, passie en trots. Kort en goed: Wies mit Pekel!

U bent hier