h

Acantus door huurders genomineerd voor de 'Schimmelschandpaal'

28 oktober 2018

Acantus door huurders genomineerd voor de 'Schimmelschandpaal'

Foto: Henk Drenth

Vandaag zijn de landelijke nominaties voor de Schimmelschandpaal bekend geworden. Deze prijs wordt uitgereikt aan de woningcorporatie met de meeste klachten over schimmel in de huizen, en de minste bereidwilligheid om hier iets aan te doen. Een van de tien genomineerden is Acantus. Vanochtend vroeg hebben huurders samen met de SP de nominatie op ludieke wijze bekend gemaakt bij het hoofdkantoor van de corporatie.

Foto: SP

Pim Siegers van de SP over de nominatie: ‘Bij ons landelijke meldpunt kwamen in korte tijd tientallen klachten binnen over schimmel, tocht en vocht in de huurhuizen van Acantus. Huurders zijn letterlijk en figuurlijk ziek van hun eigen huis. Zij betalen desondanks een groot deel van hun inkomen aan Acantus. Daar mogen ze op zijn minst een veilig en gezond thuis voor terug verwachten.’

SP-Kamerlid Sandra Beckerman over de actie: ‘Uit cijfers blijkt dat ten minste

een half miljoen sociale huurwoningen in Nederland kampt met vocht en schimmel. Daarom eisen we niet alleen dat deze corporaties hun huizen direct opknappen maar ook dat de minister met een landelijk actieplan komt.’ Beckerman: ‘Veel corporaties leggen de oorzaak van schimmel bij de huurder en pakken problemen niet aan. Maar het gaat niet om de individuele huurders, er is een structureel probleem. Wanneer er niet naar huurders wordt geluisterd en zoveel mensen, waaronder kinderen, ziek worden in hun eigen huis, zit de schimmel niet alleen in de huizen, maar in het systeem.’

Mensen kunnen tot 11 november stemmen op www.schimmelschandpaal.nl. Op 12 november wordt de winnaar van de Schimmelschandpaal 2018 bekend gemaakt.

Foto: SP

U bent hier