h

2016: Het kan wel- jaar!

27 december 2015

2016: Het kan wel- jaar!

2015 was het jaar van vallen en vluchten maar ook van wonderen en winnaars. Het is aan de optimisten en socialisten om 2016 aan te grijpen als het jaar waarin we laten zien hoe het ook kan. Hoe het wel kan.

In Groningen en Pekela liet de SP zien dat samen met mensen het neoliberale tij te keren is, dat het nietsontziende beest van macht en markt te temmen en te verslaan is. Met activisme (dat is midden in de nacht de NAM aanpakken) en alternatieven (dat is tegelijk een alternatief gaswinningsplan presenteren) wisten we in Groningen de arrogantie van de macht te kloppen. De grootste in Groningen (en Pekela) was het resultaat van een strijdbare en optimistische campagne. Sindsdien maken we samen met Groningers het verschil

Waar andere gemeenten dit jaar de thuiszorg bij de enkels afbraken en van armoedebestrijding een aalmoes maakten liet de SP in Pekela zien dat het wel kan. Door fatsoenlijke zorg voor iedereen die dat nodig is en kinderen niet te straffen voor de omstandigheden waarin ze opgroeien. Een kwestie van lef een creativiteit, maar nooit zonder strijd.

Foto: SP

In 2015 toonden veel Pekelders  dat ze het hoofd koel houden, het hart warm en de handen uit de mouwen steken als dat nodig is. Zij weten dat  we het ons niet kunnen permitteren om nu het hoofd in de schoot te leggen, het hart op hol te laten slaan en de handen in de zakken te houden. Vluchtelingen met terechte angsten en Pekelders met terechte zorgen  kregen daarom steun van zangeres Kira Dekker die de algemene beschouwingen van de SP dit jaar overnam.

Foto: SP

Dit jaar streden we zij aan zij met dappere mensen. Van de sociale werkplaatsen, langs de beroepschauffeurs, via de politie, tot de zorg. We brachten het Pekelder verhaal naar Den Haag, Amsterdam of waar politieke kopstukken het maar horen konden. We vierden samen de eerste succesjes en beukten eerste scheurtjes in het bastion van rijk, rechts en onredelijk. Dat smaakt naar meer. 2016 is ook het jaar van de knokkers. Dat kan zeker.

Foto: SP

In november mochten we ons 10-jarig jubileumfeest vieren. Het werd een ode aan Pekel door tientallen muzikanten, dichters en andere creatievelingen.  Partijleider Emile Roemer was aanwezig en toonde zich onder de indruk door de veerkracht van een Oost- Groninger gemeenschap. Hij presenteerde deze avond een alternatief voor de ‘iedere voor zich’- samenleving met een opsomming aan verhalen hoe het wel kan. In de zorg, het onderwijs, op de werkvloer en in de wereld om ons heen.

Foto: SP

Sluit je in 2016 aan bij de optimisten die de wereld gaan veranderen. Dicht bij huis en op alle andere plekken waar dat nodig is.  Het kan wel. Veel mensen laten het zien. Laten we het dus doen!

Foto: SP

Met strijdbare, sociale en optimistische groet, 

Afdelingsbestuur, fractie, wethouder en alle andere activisten van SP Pekela

Lees ook: Met moed, inspiratie en energie

 

U bent hier