h

OV-kaart voor MBO-studenten dichterbij

16 februari 2008

OV-kaart voor MBO-studenten dichterbij

De OV-kaart voor alle studenten lijkt binnen handbereik nu ook de PvdA eindelijk beseft dat MBO-studenten, net als andere studenten, een kaart moeten krijgen waarmee zij gratis gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer. De SP pleit hier al lang voor.

De SP in Pekela is blij met de positieve draai van de PvdA. Vorig jaar kaartte de SP dit probleem aan bij gemeentes en provincies en kreeg hierbij veel steun van scholieren, ouders en bestuurders. Binnenkort beslist de Provincie Groningen over een regeling voor MBO’ers in het noorden.

Tweede Kamerlid Renske Leijten stelde het in de Kamer aan de orde en haar collega's Agnes Kant en Emile Roemer dienden moties in om het mogelijk te maken. De PvdA wilde er tot nu toe echter niet aan, maar in een programma van TV Noord gaf PvdA-Kamerlid Depla deze week toe dat zijn partij een verkeerde beslissing heeft gemaakt. Zij willen alsnog MBO-ers een OV-jaarkaart geven, waardoor er een Kamermeerderheid ontstaat.

Het is de SP al jaren een doorn in het oog dat MBO-studenten pas vanaf hun achttiende recht hebben op een OV-jaarkaart, waarmee ze gratis gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer. Mensen die direct van het VMBO naar het MBO gaan, zijn vaak nog maar zestien jaar. Daardoor worden ze twee jaar op onnodig hoge kosten gejaagd. Dat kan ook scholieren ervan weerhouden om voor een vervolgopleiding te kiezen.

Renske Leijten is blij dat er een meerderheid lijkt te zijn voor een OV-kaart voor MBO-studenten. “We moeten dit nu snel regelen. Te lang zijn MBO-ers opgezadeld met hoge reiskosten, soms zelfs duizenden euro’s. Ik ben blij dat wij nu ook kunnen rekenen op steun van de PvdA.”

U bent hier