h

SP-kamerlid bezoekt Pekela

16 februari 2008

SP-kamerlid bezoekt Pekela

Sadet Karabulut, Tweede-Kamerlid voor de SP, bracht onlangs een werkbezoek aan Pekela. Ze sprak niet alleen met bestuurders, maar ook met mensen die dagelijks armoede ervaren omdat ze vanwege een handicap niet kunnen werken of schulden hebben.

sadet

Zijn er zaken die je opvielen in Pekela?

,,Na mijn bezoek aan Pekela zijn me verschillende dingen bijgebleven. Aan de ene kant de toch vrij hopeloze arbeidsmarktsituatie. Werk ligt in deze regio van het land niet voor het oprapen, dat zie je op andere vlakken terug. Aan de andere kant de grote schuldenproblematiek. Tja, het een heeft ook met het ander te maken. Een ander belangrijk punt is de soms uitzichtloze situatie waar jongeren in zitten, geen werk, geen woning, meer schulden. De wethouder doet ontzettend zijn best, ook de mensen die jongeren helpen met de problemen maar soms zijn er simpelweg niet de mogelijkheden en alternatieven om deze spiraal van uitzichtloosheid te doorbreken. Daar moet veel meer aandacht voor komen, ook vanuit de landelijke politiek’’.

Merk je verschil in beleid tussen gemeentes met de SP in het college en andere plaatsen?
,,In gemeenten waar de SP in het college zit wordt expliciet armoedebeleid gemaakt. De ellende is dat je natuurlijk beperkt budget hebt, maar daarin kun je wel keuzes maken. Zo zijn er veel gemeenten in Nederland waar mensen nauwelijks in aanmerking komen voor bijzondere bijstand of laat staan voor schuldsanering. Ik heb begrepen dat er in Pekela wel gezocht wordt naar oplossingen. Het gaat er ook om of je boven of naast mensen staat, of je zeg maar de menselijke maat voert’’.

Wat kan de SP in de Tweede Kamer voor Pekelders die het (financieel) moeilijk hebben?
,,We maken ons in de Kamer sterk voor meer geld om armoede te bestrijden. Zo vindt de SP het sociaal minimum te laag en willen we het minimumloon en daaraan gekoppelde uitkeringen verhogen. Het kabinet roept steeds dat werk de oplossing is, maar daar koop je weinig voor in regio´s als Oost-Groningen. Daarom moet er een fatsoenlijk vangnet blijven. Verder vinden we dat het kabinet veel meer werk moet behouden én maken. Niet alleen in de Randstad, maar vooral in regio´s waar mensen zitten te springen om werk. Daar blijft de SP zich sterk voor maken’’.

Wat hoop je de komende jaren te bereiken op het armoedebeleid?
,,Een fatsoenlijk inkomen zodat mensen zonder schaamte door het leven kunnen. En, ik wil bereiken dat het beeld wat bestaat over mensen in armoede veranderd. Er wordt vaak gedacht dat het zielige mensen zijn, luie niet-willers. En ja, die zul je vast ook hebben, maar in het algemeen kiezen mensen er echt niet voor om voor een habbekrats hun hand op te moeten houden. De negatieve beeldvorming, daar wil ik van af’’.

U bent hier