h

Verslag scholingsavonden

16 februari 2008

Verslag scholingsavonden

De SP afdeling in Pekela organiseert voor alle leden een aantal scholingsavonden.

De scholing “Politieke Basisvorming” werd gedaan door Sandra Beckerman uit Groningen. Zij zit in de Provinciale Staten voor de provincie Groningen en is tevens Organisatiesecretaris voor de afdeling Groningen-stad. Deze scholing bestaat uit een drietal avonden, te weten 21 Januari, 4 & 18 Februari.

Sandra
Het thema van de eerste avond was “De SP in vogelvlucht”, met andere woorden, de geschiedenis van de SP vanaf 1972 tot vandaag. Met een opkomst van 10-12 mensen goed bezocht!

Sandra verteld uitvoerig over de groei van de partij. Wat in ’72 begon als “federatie van afdelingen” groeit in ’87 uit tot landelijke partij met zo’n 40 raadszetels. Vanaf 1994 is de SP vertegenwoordigd in de tweede kamer. Aanvankelijk met 2 zetels maar uiteindelijk als derde partij van Nederland met 25 tweede kamerleden, 12 eerste kamerleden, 342 raadszetels en meer dan 50.000 leden.

Het thema van de tweede avond was “De visie van de SP”. Van de oorspronkelijke ideologie tot een geheel eigen visie op de huidige maatschappij

Aan de orde komt de verzuiling van begin 20e eeuw, die langzaam maar zeker is veranderd naar het Neo-Socialisme in de jaren ’80. De aanvankelijk zeer duidelijke stromingen van het Confessionalisme, Liberalisme en Socialisme zijn verworden tot de huidige eenheidsworst van het Neo-Liberalisme, met alle gevolgen van dien. Afbraak van o.a. de collectieve voorzieningen, de bevordering van tweedeling in de maatschappij en de alles overheersende marktwerking zorgen voor aanzienlijk minder bestaanszekerheid voor burgers. Daarop is er een eigen koers opgesteld door de SP, verwoordt in de “Meetlat van de SP”:

Menselijke waardigheid
Gelijkwaardigheid
Solidariteit

Alle belangrijke beslissingen worden naast deze meetlat gelegd met de vraag “is een opvatting strijdig of in overeenstemming met onze visie en in hoeverre kan een besluit deze waarden realiseren?”

U bent hier